Care este cel mai bun moment al zilei sa mananci carbohidrati astfel incat sa nu te ingrasi ?

Cheia pentru orice dieta de succes este echilibrul, echilibrul si iar echilibrul. Carbohidratii, impreuna cu grasimile si proteinele, sunt macro nutrienti care isi joaca propriile lor roluri in corpul tau. Carbohidratii mai ales sunt o sursa importanta de combustibil si au rolul de a transporta tot felul de substante nutritive in sistemul tau. Prin urmare, nu exista nici un “cel mai bun” moment din zi in care sa ii consumi.

Intr-adevar, carbohidratii ar trebui sa fie consumati de-a lungul zilei, ca o parte a unor mese echilibrate, care de asemenea sa includa si alte substante nutritive. Prin raspandirea lor, mentii o provizie constanta de combustibil (nivelele glucozei din sange) si al altor substante nutritive din corp. Ca o nota secundara, echilibrarea gustarilor nu este chiar la fel de importanta. Eu de obicei le sugerez oamenilor sa foloseasca gustarile pentru a compensa ceea ce ar fi putut sa rateze in timpul micului dejun, al pranzului sau al cinei.

Unii experti din domeniu recomanda reducerea aportului de carbohidrati dupa ora 6 seara. In timp ce nu este un sfat rau, daca consumi acelasi numar de carbohidrati in fiecare zi (adica “Cheltuielile zilnice totale de energie” sau TDEE- “Total Daily Energy Expanditure”) si carbohidratii pe care ii consumi provin in primul rand din fructe proaspete, din legume si din cereale integrale, atunci nu exista nici un motiv pentru care sa aplici aceasta regula.

Desigur, exista si exceptii. Putina miere din cand in cand nu o sa te omoare. Un supliment bine echilibrat ar putea sa contina putin zahar liber si tot sa fie benefic. Si, daca te antrenezi, atunci uneori o sa ai nevoie de o sursa rapida de combustibil si zaharul este cel mai rapid mod de a face acest lucru ( vezi sectiunea de carbohidrati pentru atleti mai jos).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.