Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului si poate avea diverse etiologii: alcoolul, medicamentele, boli autoimune, boli metabolice, virusuri. Cele mai des intalnite sunt hepatitele virale (peste 50% din cazuri), care sunt cauzate de patrunderea in organism a unui virus hepatic (VHA, VHB, VHC, VHD, VHE, VHF, VHG) ce provoaca procese inflamatorii la nivelul ficatului cu o evolutie spre vindecare, cronicizare sau cirozare.
Conform studiilor publicate de OMS, la nivel mondial sunt afectati de hepatite virale aproximativ 400 milioane de oameni, iar dintre acestia in fiecare an mor 1,4 milioane.
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, icidenta hepatitelor virale in Romania prezinta un trend ascendent in ultimii ani, de aceea preocuparea specialistilor este de a gasi o rezolvare a acestora.
In acest sens exista progrese in ultimii ani prin diagnosticarea mai rapida (teste rapide de screening), tratarea acestor afectiuni si chiar vindecarea lor (pentru HVC – terapia interferon free cu 90-95% rata de vindecare), inclusiv transplantul hepatic pentru cei cu ciroza. Din pacate, datorita costurilor foarte mari acestea nu sunt accesibile tuturor si de aceea trebuie pus un foarte mare accent pe profilaxie si asta cu atat mai mult cu cat exista la momentul actual preventie specifica pentru HVA si HVB prin produse sub forma de vaccinuri eficiente si sigure.
Unul din rolurile asistentului ca si specialist este si acela de a informa populatia asupra masurilor de preventie nespecifice: conditii sanitare, potabilitatea apei, igiena alimentara, igiena personala si colectiva, strategii de siguranta a tratamentului parenteral, transfuzii de sange, conduita sexuala.
Dintre obiectivele cursului avem: cunoasterea tipurilor de virusuri hepatice, cunoasterea medicatiei actuale, masuri de prevenire a hepatitelor virale. Toate acestea vin in sprijinul asistentilor medicali si ii ajuta sa consilieze corect pacientii atat in cea ce priveste preventia bolii cat si administrarea si folosirea terapiei recomandate de medic.
Importanta examinarii biochimice si microbiologice a probelor de urina
Cursul se adreseaza in special ASISTENTILOR MEDICALI DE LABORATOR (se considera curs de specialitate) si asistentilor medicali din celelalte specialitati, membri ai O.A.M.G.M.A.M.R. FILIALA CONSTANTA si este recunoscut si acreditat de aceasta cu 15 credite EMC.
Examenele paraclinice ocupa un loc important in evaluarea pacientului, aceasta avand ca scop final stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice adecvate.
Dintre testele de laborator, examinarea corecta a esantioanelor de urina- sumar urina, sediment urinar, urocultura- contribuie la screeningul populatiei asimptomatice a unor afectiuni (ex. diabet), diagnosticul unor afectiuni renale (ex. infectii de tract urinar, sindrom nefrotic) si sistemice (ex. diabet), monitorizarea progresului unor afectiuni (ex. glomerulonefrite), monitorizarea tratamentului si a complicatiilor asociate.
Pentru obtinerea unor rezultate reale, este esentiala informarea corecta a pacientilor, asigurata atat de asistentii medicali generalisti cat si de asistentii medicali de laborator. Acest curs sintetizeaza atat avantajele examinarii probelor de urina cat si principalele aspecte legate de prelevarea, pastrarea, transportul si evaluarea biochimica si microbiologica a acestora. Cunoasterea acestora contribuie la cresterea calitatii tehnice a asistentilor medicali dar si la economisirea resurselor financiare si a celor de timp si personal, atat pentru unitatile sanitare cat si pentru laboratoarele de analize medicale.