Un studiu efectuat de Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora, in intreaga lume – 830.000 de bebelusi pe an – daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Astfel, daca bebelusii ar primi colostru – primul lapte matern – in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.
In ciuda faptului ca beneficiile alaptarii au fost clar dovedite, numarul femeilor din intreaga lume care isi hranesc copiii la san nu a crescut in mod vizibil in ultimii ani. In Romania, rata alaptarii exclusive este de aproximativ 13%, cifra ce ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Mai mult, initierea alaptarii in prima jumatate de ora de la nastere se face, in Romania, la numai 8,3% dintre copii.
In Romania, in maternitatile publice nu exista un program de suport post-natal adecvat, pentru tinerele mamici, care sa incurajeze alaptarea. De asemenea, cele numai 600 de moase angajate in sistem, pentru aproximativ 180.000 de nasteri pe an (conform datelor INS), demonstreaza o scadere importanta a utilizarii competentelor acestora.
In mediul rural se nasc peste 40% dintre copiii din Romania si tot in mediul rural este inregistrat nivelul cel mai ridicat de prematuritate. Aici, rata mortalitatii infantile este in continuare mai mare – de 10.4‰ – in comparatie cu cea din mediul urban – de 6.8‰ (INS 2013). Alaptarea este un factor important, ce ar contribui la scaderea acestor procente.
“Enterocolita ulcero-necrotica este o complicatie foarte frecventa in cazul nasterilor premature sau a copiilor cu greutate mica la nastere. Aceasta afectiune demonstreaza faptul ca mucoasa intestinala fragila trebuie crutata o perioada de timp de mancare, astfel incat alaptarea exclusiva nu este numai recomandata, ci este chiar salvatoare.” – Dr. Ilinca Gussi, obstetrician.
“Consideram ca efortul sustinut de pana acum, pentru reducerea mortalitatii infantile, ar putea fi amplificat daca mai multe mame ar fi incurajate sa alapteze. Prin parteneriate cu asociatiile profesionale, experti in nutritie si alaptare, dar si prin interventie directa in comunitatile defavorizate, Salvati Copiii sustine activ alaptarea.” – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Din pacate, exista piedici majore in promovarea beneficiilor alaptarii, precum lipsa educatiei si a unor demersuri permanente de informare, dar si lipsa asistentilor sociali si a moaselor, in mediul rural.
Din acest motiv, Salvati Copiii Romania desfasoara programul Fiecare Copil Conteaza, in comunitati din intreaga tara, ca parte a campaniei mondiale Every One, prin care se urmareste reducerea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor cu varste de pana la 5 ani, pana la finalul anului 2015.
Pana acum, au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele de deces ce pot fi prevenite, prin imbinarea componentei principale, de informare si educare – atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, cu o componenta de interventie, care a presupus asigurarea unei alimentatii sanatoase femeilor insarcinate si copiilor cu varsta de pana la 5 ani.
In perioada 2010-2014, 12.600 de beneficiari (copii cu varste intre 0-5 ani, gravide si mame tinere), din 31 de comunitati rurale din judetele Botosani, Brasov, Caras-Severin, Dambovita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.