Organismul iti semnaleaza cand il suprasoliciti? Iata 10 lucruri simple pe care le poti face pentru a-ti recastiga tonusul.

Evenimentele stresante determina tulburari de natura cognitiva. Acesta este motivul din cauza caruia scade capacitatea de concentrare a atentiei, sunt afectate memoria de scurta si lunga durata, scade capacitatea de a lua decizii, de a planifica si organiza activitatea. Din aceste motive comportamentul devine dezorganizat si nu sunt gasite solutiile necesare pentru a rezolva situatia.

Poate ca ai trecut printr-o experienta de acest gen, dar nu ai stiut care este motivul acestor simptome. Ei bine, organismul tau iti semnaleaza ca il soliciti peste masura!

 Stresul este apanajul negatiei

Evenimentele stresante pot determina blocaje ale gandirii, idei obsesive, inutile. In aceste cazuri vorbim despre gandire negativa. Persoana in loc sa caute informatii noi, solutii, se gandeste mereu la ceea ce s-a intamplat, de ce s-a intamplat, ce ar fi fost daca nu s-ar fi produs un anumit eveniment. Din cauza acestor ganduri inutile, orientate spre trecut, nu are suficienta energie sa depaseasca situatia si sa isi reorganizeze viata.

Ce se poate intampla daca ignori toate semnalele pe care ti le da organismul suprasolicitat?

Cateva reactii adverse, care nu suna tocmai bine ar fi: scaderea randamentului in activitate; absenteism de la serviciu sau scoala; probleme grave in relațiile interpersonale: in familie, la locul de munca; tendința de a suferi accidente (cercetarile arata ca victimele accidentelor rutiere de multe ori sunt persoane care recent au trecut prin evenimente critice de viata; accidentul poate fi interpretat ca o tentativa inconstienta de sinucidere); tendința de a consuma alcool, droguri, tranchilizante; comportament antisocial sau chiar o depresie cu tentative de sinucidere.

10 sugestii pentru revigorarea psihica

  1. Ia o pauza de la cotidian

Cand simti ca ai nevoie de o pauza de la viata actuala, schimba “ingredientele” zilnice cu altceva. Alege sa te intalnesti de exemplu cu oameni foarte dragi tie pe care nu i-ai mai vazut de mult si pe care ii revezi cu acelasi drag de fiecare data. Ma refer aici la persoane care nu s-au schimbat intr-un mod in care sa te incomodeze, care nu te asalteaza cu intrebari inconfortabile si nici nu te trag la raspundere cu nimic, ci, pur si simplu, se bucura enorm ca te revad, ca petreceti timp impreuna! Bucuria si emotiile cu care veti depana amintiri frumoase si valoroase vor reusi sa te scoata din cotidian.

  1. Invata de la cei ce au imbatranit frumos

Poti sa alegi sa asculti povestea unui batran frumos, a unui om care a imbatranit frumos si care a devenit intelept datorita experientelor lui de viata. Nu acei batrani care se plang mereu, ci cei care au reusit sa vada esenta vietii dincolo de neajunsuri. Renumitul psiholog si psihanalist, Erikson, spunea ca batranetea este ultima etapa a dezvoltarii psiho-sociale si ca aceasta poate fi de doua feluri: plina de integritate sau plina de disperare, depinde doar de modul in care reflectezi asupra propriei vieti. Asadar, incearca sa intri in povestea frumoasa de viata a unui batran integru, ca si cand ai fi unul din personaje. Astfel vei reusi sa “parasesti” prezentul, lucru care te va ajuta sa te deconectezi si sa te relaxezi.

  1. Citeste, plimba-te, cumpara-ti flori!

Poti gasi alte metode care reusesc sa te deconecteze: citeste o carte, plimba-te in natura, cumpara-ti flori, joaca-te cu copiii si cu animalele, gateste-ti ceva bun, fa o baie in lumina lumanarii cu o muzica relaxanta in surdina, uita-te la filme si incearca sa dormi cat mai mult intr-o camera bine aerisita, unde e liniste si intuneric.

Fa sport daca iti place, activitatile fizice si sportul au efecte fiziologice contrare celor generate de stres.

Fa toate acestea chiar daca e mijlocul saptamanii! La munca sau la scoala oricum nu vei da randament asa ca ia-ti o zi-doua libere in care sa te refaci. Daca ai nevoie de mai mult, ia-ti un concediu! Nu exista – nu imi permit sa fac asta! Nu cred ca iti doresti sa ajungi sa fii obligat sa renunti la tot pentru ca ai ajuns la epuizare.

  1. Gaseste solutii la problemele tale

In tot acest timp incearca sa iti analizezi obiectiv situatiile stresante si sa gasesti solutii la problemele tale. Urmatorul pas este sa incerci sa le rezolvi sau sa le eviti pe cat posibil.

  1. Cauta simplitatea

Cauta sa te eliberezi de tot ce cari inutil in spate. Nu te abate de la drumul tau si nu te lasa influentat de ceea ce ti se spune. Primeste sfaturile cu interes dar foloseste-le atunci cand tu crezi ca sunt utile. Incearca sa devii mai eficient si mai organizat, astfel timpul liber iti va ramane pentru a face doar ceea ce doresti. Imparte-ti de fapt timpul astfel incat sa fie cuprinse atat viata profesionala si cea personala dar si timp pe care sa ti-l dedici exclusiv tie si sufletului tau! Alege sa pastrezi doar prieteniile simple, sincere, care te fac sa te simti confortabil, lasandu-le sa se evapore pe cele care nu ti se potrivesc.

  1. Nu mai alerga dupa bani!

Acest maraton, acest mod toxic de viata, nu va face decat sa te distruga. Invata sa te multumesti cu mai putin si vei vedea de cat de putine lucruri avem de fapt nevoie pentru a trai linistit. Indiferent de rasa, religie sau nationalitate, scopurile majoritatii sunt aceleasi: sa traiasca o viata linistita si sa nu faca rau intentionat! Si pentru a trai o viata linistita nu avem nevoie de vile, masini de lux sau pantofi si posete de mii de euro. Avem nevoie de hrana sanatoasa, de aer curat, de un acoperis deasupra capului, de un venit lunat decent si de multa liniste, pace, iubire, si armonie. De persoane dragi langa noi, de spatiu si timp pentru suflet.

  1. Nu te mai compara cu nimeni

Ai mai auzit sau poate ti s-a mai repetat ca esti unic pe acest pamant! Si ca orice unicat, nu ai termen de comparatie pentru ca nu ai cu cine sa te compari. Fiecare este special in felul lui si fiecare are calitati precum si defecte!

Poate ca tu ai nevoie de 12 ore de odihna pe noapte in timp ce altei persoane ii sunt suficiente 5 ore ca sa fie apt a doua zi. Poate ca unii sunt facuti pentru un job static de 8 ore de stat la birou in timp ce altii ar innebuni daca ar fi supusi timp de cel mult o luna unui astfel de tratament. Si de aici am sa te rog pe tine sa continui exemplele care sa ateste cat suntem de diferiti iar apoi sa iti raspunzi la intrebarea: cum putem sa ne comparam unii cu ceilalti daca nu semanam nici catusi de putin?

  1. Nu te pune niciodata pe ultimul loc

Locul tau este cap de lista in viata ta! Tu esti prioritatea ta! Si asta nu din egoism, ci din simplu fapt ca daca tu nu ai mai exista nici de copilul tau nu ar mai avea cine sa se ingrijeasca, in cazul in care mamele sau parintii ii vor pune mereu pe primul loc pe copiii lor.

Asadar, fii atent cu tine, da-i mare atentie sufletului tau si daca vei reusi sa ii satisfaci dorintele, sunt sigura ca si psihicul tau se va simti mult mai confortabil.

  1. Iubeste

Iubeste totul incepand cu tine si pana la ultima fiinta de pe planeta asta! Nimeni nu e rau in esenta, ci ne inraim unul pe celalalt, din cauza competitiei instaurate in societate. Ai grija si ofera iubire animalelor, naturii dar nu uita nici de batrani, bolnavi sau orfani…si ei au nevoie de atata dragoste si atentie, incat nici nu iti poti imagina cat bine le poti face.

Iubeste si bucura-te de simplitate, de oamenii simpli si de lucrurile simple! Toate te vor ajuta sa te regasesti si sa iti gasesti linistea de care ai nevoie!

  1. Traieste acum

Lasa trecutul sa se aseze si traieste in prezent! Nu trai cu regretul faptelor pe care le-ai facut, ele nu au fost decat niste experiente prin care ai trecut iar suma acestor experiente esti TU! Tu nu ai fi devenit ce esti astazi daca nu ai fi trecut prin ce ti-a fost dat sa treci candva.

Astazi insa ne raportam doar la prezent si la viitorul apropiat. Nu ne facem planuri marete, dar ne fixam cateva obiective.

Transmit spre tine multa iubire si orice ai face, incearca sa fii tu!

Lasă un răspuns