Când niște tei nu sunt doar niște copaci

Când vorbim despre teii de pe Ștefan, nu vorbim despre specii de copaci. Nu vorbim despre umbră. Nu vorbim despre planuri arhitecturale. Vorbim despre respect.

Inspirat de un text al lui Thomas Jefferson, cineva a spus că “oamenilor nu ar trebui să le fie frică de guvernele lor; guvernelor ar trebui să le fie frică de oameni”. Aceasta este esența democrației. Nu se aplica doar in situații de criză, se aplică în orice moment.

Aș paria că nu există niciun stat prosper, în care lumea traiește bine, și unde oamenii sunt timizi in fața administrației. Sau unde administrația este arogantă în fața cetățeanului. Oriunde vedem cetățeni umili si lideri politici obișnuiți să facă ce vor, știm că probabil nimic altceva nu funcționează cum trebuie.

In 2013, Primăria Iași a tăiat teii de pe Ștefan. Nu a vorbit cu nimeni, nu s-a consultat cu nimeni, pentru că a crezut ca nu e nevoie. Nu e ca și cum până atunci o facuseră, de ce să se chinuie de data asta? Dacă asta ar fi fost tot, ar fi fost doar o greșeală. Comportamentul inacceptabil al autorităților locale a început după această greșeală, care în sine era poate pardonabilă. Cetățeni, societatea civila, au protestat.

Au întrebat de ce, au cerut explicații, au cerut acțiune. Au primit însă doi ani de aroganță, zeflemea, tergiversare, inacțiune. Pentru că liderii politici au crezut că respectul și vulnerabilitatea în fața cetățeanului sunt semne de slăbiciune. Au crezut că trebuie să se comporte ca ceva personaj de telenovelă care se bate cu pumnul în piept și nu-și recunoaște niciodată greșelile, că altfel nu e destul de macho.

Până ce primarul Iașului nu va veni la muncă ca la examen, cu emoții ca un student care are teză, și unde singurii profesori care au dreptul să-l corecteze sunt cetățenii, nu vom fi unde trebuie să fim. Fără să vrea, prin aroganța lor, cei de acum ne-au dus mai aproape de momentul asta. Ar trebui să le mulțumim, deși nu asta au intenționat.

Ne-au ajutat însă să ne dăm seama că nu trebuie să facem întotdeauna ce vor ei. Ne-au ajutat să capătăm experiență despre cum să ne opunem. Teii de pe Ștefan sunt doar începutul. S-au schimbat regulile jocului. De acum, nu mai fac ce vor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.