Recent a circulat o stire cum ca IT-ul a depasit agricultura in judetul Iasi, ca si valoare a contributiei la buget, ceva ce mie nu mi se pare deloc surprizator. Cred insa ca merita explicat putin de ce nu e surprizator, e de asteptat, si e de bine. Explicatia incepe de la urmatoarele cifre:
Observatia esentiala, familiara (sper eu) oricarui student la economie din anul intai, este simpla: cu cat o economie este mai dezvoltata, cu atat agricultura in special, dar si industria, au o proportie mai mica din Produsul Intern Brut, si Serviciile una mai mare.
Congo nu face mai multa agricultura decat Germania, dimpotriva, face mult mai putina, in termeni absoluti. Face insa mai putina industrie si mult, mult mai putine servicii. De aici diferenta din procente.
Motivul este extraordinar de simplu: oricate rosii ai produce, oricat de bune, oricat de eficient le-ai creste, nu te vei imbogati niciodata, ca tara, din rosii. Ai o limita fizica la cat poti produce si este o limita la cat poti vinde si la ce pret poti pune pe ele.
Similar cu industria. Este o limita la cate fabrici poti avea si este o limita la cate echipamente poti vinde. Mai mica ca la agricultura, dar este.
Si atunci, de unde mai cresti economia cand ai plantat tot ce poti sa plantezi si ai facut ce fabrici poti sa faci? Din servicii. De ce din servicii? Pentru ca serviciile pot fi complexe si scumpe. Adica aduc mai multa bogatie la economia tarii si sunt mai greu de copiat de catre concurenta.
A nu se intelege ca nu e bine sa ai agricultura si industria bine dezvoltate. Ba e foarte bine, in special daca sunt moderne, sunt industrii care nu polueaza prea mult etc. Insa nu acolo e partea leului intr-o economie dezvoltata, ci in servicii.
Simplific desigur discutia, sunt nuante de discutat, da, insa ce vreau sa scot in evidenta este ca nu e nicio surpriza ca IT-ul (care intra la servicii) depaseste agricultura ca procent din PIB. Surpriza e ca abia acum. Uneori avem o nostalgie a lucrurilor pe care poti sa pui mana si am vrea mai multe fabrici, insa ceva pe care poti pune mana dar e ieftin nu e la fel de util ca ceva intangibil, dar scump.
Ca intangibilul ala va aduce bani in tara, care vor ajunge in economie sub forma de taxe si cheltuieli. Ca e mai greu de conceptualizat si inteles, aici e alta discutie si poate industria de IT mai are de munca in a-si explica mai bine aportul la economia tarii.