Concediile si indemnizatiile de care beneficiezi cand esti salariat si ai copii

Statul acorda concedii specifice pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar angajatorii trebuie sa protejeze si sa privilegieze mamele la locul de munca.

Femeile insarcinate si cele care au nascut si s-au intors la serviciu pot beneficia de protectie si de unele privilegii la locul de munca daca isi anunta angajatorul despre starea lor, conform OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu isi poate indeplini obligatiile de a oferi un loc de munca sigur si sanatos pentru salariata gravida sau care a nascut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acorda fara vreo conditie de stagiu de cotizare, pe o perioada de maximum 120 de zile. Pe toata perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni.

In plus fata de concediul de risc maternal, legislatia reglementeaza alte 4 tipuri de concedii de care parintii pot beneficia atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nasterea copilului. Mai exact, este vorba despre concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.

Conform legislatiei, pe toata perioada concediilor mentionate mai sus, parintii beneficiaza de indemnizatii lunare de pana la 85% din venitul net, care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Dispozitiile in domeniu stabilesc, de asemenea, ca angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire a copilului bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie de la aceasta regula fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.