Cum imi dau seama daca sunt cu adevarat dependent de nicotina ?

Ai putea sa crezi ca tu fumezi doar pentru ca asa iti doresti- dar sunt totusi unele semne care iti pot arata ca s-ar putea sa fii dependent de nicotina.

Exista o sansa foarte mare sa fii dependent de nicotina daca fumezi tigari. Dintre cei aproximativ 40 de milioane de adulti din Statele Unite care fumeaza in mod regulat, aproximativ 70 de procente dintre acestia vor sa se lase de fumat, spun expertii din “Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) ( “Centrele pentru Controlarea si Prevenirea Bolilor”). Problema este faptul ca nicotina, o substanta care se gaseste in mod obisnuit in tutun, da dependenta- de fapt, expertii CDC spun ca dependenta de nicotina are aceleasi efecte farmacologice si aceleasi caracteristici de comportament ca si dependentele de cocaina sau de heroina.

Un fumator care fumeaza un pachet pe zi fumeaza aproximativ o tigara la fiecare ora, spune Erik Augustson, un om de stiinta care studiaza comportamentele si director de programe la Tobacco Control Research Branch de la Institutul National al Cancerului din Bethesda, din statul Maryland. Daca ar fi sa te opresti sau chiar sa le reduci, ai incepe sa intri in sevrajul de nicotina- si tocmai acest lucru face ca fumatorii sa isi aprinda urmatoarea tigara.

Cat de repede iti aprinzi o tigara de dimineata este un semn foarte bun al severitatii dependentei tale de nicotina. Conform Testului Fagerstrom, care evalueaza dependenta de nicotina, daca iti aprinzi prima tigara a zilei la 5 minute dupa ce te-ai trezit, dependenta ta e destul de puternica. Daca iti aprinzi o tigara la 30 de minute dupa ce te-ai trezit, dependenta ta e de un nivel moderat si, daca iti aprinzi o tigara la 60 de minute dupa ce te-ai trezi, atunci dependenta ta e destul de slaba.

Lasă un răspuns